woensdag 31 oktober 2012

Bobotie...

Vandaag gaan we voor een "Zuid afrikaanse Ovenschotel Met gehakt en prei
Oftewel "Bobotie






Wat haal je daarvoor in huis :

Een pak Mix voor Bobotie
300 gr rundergehakt
250 gr sperziebonen
2 appels
125 gr crème fraise
300 ml water

Verwarm je oven alvast voor op 210 graden
Maak dan de sperzieboontjes schoon door het kopje en het kontje eraf te snijden
En schil de appels en snij die samen met de boontjes in kleine stukjes
Rul het gehakt in je braadpan en voeg er de kruidenmix aan toe
Doe daar de stukjes sperzieboon bij en roer en bak dit nog 5 min goed door
Voeg er dan de 300 ml water de crème fraise en de sausmix eraan toe
Breng het al roerend aan de kook en voeg er de stukjes appel aan toe
Doe het daarna in een ovenschaal en plaats het in de midden van de oven zo,n 14 a 16 min
Breng ruim water aan de kook en doe daar het zakje Rijst met rozijnen in
Laat dat 8 min koken en giet ze af
( ik zelf kook er wat gewone rijst mee want anders is de hoeveelheid rijst die in het pak zit te weinig voor ons 3 en )
Serveer de rijst apart van de gehaktmix


 








dinsdag 30 oktober 2012

Marokaanse Visstoof..

Vandaag een recept met Vis    "Marokaanse Visstoof

wat heb je ervoor nodig :


                                        Een half pak Couscous ( dus 250 gr )
                                        3 eetlepels olijfolie
2 uien in ringen gesneden
2 teentjes knoflook
1 courgette
1 bak cherry tomaatjes
1 pak pangasiusfilet 400 gr
1 bakje platte peterselie  ongeveer 20 gr

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking
Verhit de olie en fruit de ui en de knoflook samen even aan
snij de courgette in Blokjes en gooi de Courgette bij de ui en knoflook en bak die 2 min mee
Gooi er daarna de gehalveerde cherrytomaatjes bij
En bak alles nog een paar minuutjes
Gooi er daarna 50 ml water bij .
Snij de vis in stukken en leg deze tussen de groenten in de pan
Bestrooi alles met peper en zout
Stoof dan met de deksel op de pan alles in  10 min op een laag vuur gaar
Voeg 2 derde van de peterselie plus peper en zout  toe aan de couscous
Verdeel de visstoof over 4 diepe borden of kommen .
Strooi daar de rest van de Peterselie overheen
Serveer dat samen met de Couscous rijst

Nog een extra Tip " Bestrooi de vis met 1 theelepel gemalen komijnzaad
dan krijgt het geheel een extra kruidig smaakje

Eet se      


maandag 29 oktober 2012

Pittige Pappardelle...

Vandaag t recept voor pittige `Pappardelle

Wat heb je nodig :

Pappardelle
Rood pepertje
Pittige oosterse groente ( appie Heijn )
Knoflook
Gourgette
Kipfilet
Bamikruiden
Lekkere Kroepoek malis

Laat de bamimix 10 min wellen in heet water
Zet n pan met water op met 1 bouillon blokje erin
Snij het pepertje in smalle reepjes
Snij de Gourgette in blokjes
Snij de kipfilet in smalle reepjes en bak die in de braadpan in wat wokolie
Doe daar peper en zout bij en Hot Chilipoeder en wat gemberpoeder
Knijp daar 2 teentjes knoflook boven uit
Als het water kookt doe dan de pappardellen in het water en kook ze volgens de verpakking
Pak even het in smalle reepjes gesneden pepertje mee met de kipfilet
Bak in een andere pan de Oosterse (pittige) wokgroenten gaar
Doe daar de gewelde bamimix doorheen
Giet dat over de gekruide kipfilet heen
Giet de pappardellen af en meng die door het kipfilet groente mengsel heen
Serveren met kroepoek
Let wel op dit gerecht is PEDIS oftewel aardig Heet









zondag 28 oktober 2012

Hartige hapjes...

Vandaag een recept voor " Hartige hapjes 

Wat haal je ervoor in huis :

2 el olie 
1 sjalotje Fijngesneden
3 tl kerriepoeder
150 g tuinerwten (diepvries)
150 g gebraden kipfilet (broodbeleg) in dunne reepjes
1 pak filobladerdeeg (diepvries) ontdooid 
2 eieren, losgeklopt
olie om te frituren 
4 Grote aardappelen in blokjes  


Kook de aardappelblokjes in een bodempje water met zout in 5 min gaar
En laat de blokjes daarna uitlekken in een vergiet.
Verhit de olie in een anti aanbak koekenpan en fruit hierin de sjalot.
de kerrie erdoor en schep de aardappelblokjes, de tuinerwten en de kipfilet erbij.


Bak al roerend op middelhoog vuur nog 2-3 min. door
En breng op smaak met (versgemalen) peper en zout.
Verhit het frituurvet tot 175 °C.
Bestrijk een vel filodeeg met ei en vouw het dubbel met de bestreken kant naar binnen.
Schep 1 el van het aardappel-kipmengsel in de hoek van het dubbelgevouwen vel
En bestrijk het deeg eromheen met ei.
Vouw het vel dubbel over de vulling heen en bestrijk weer met ei.
Vouw het deeg schuin dubbel tot een driehoekje.
Maak op deze manier 12 flapjes.
 Frituur de flapjes per 2 à 3 stuks in 5 min. goudbruin.
Lekker met Griekse yoghurt en zoete chilisau

zaterdag 27 oktober 2012

Pina Colada ....

Vandaag weer n recept voor een lekker drankje  "Pina Colada
Kijk je kan ze kant en klaar kopen maar tis niet eens zo moeilijk om ze zelf te maken
Alcohol en ik zijn geen vrienden van mekaar maar zo af en toe n pinaatje kan best hihi

 50 Milliliter witte rum ( borrelglaasje)

 50 Milliliter kokosmelk                                               
 Een stuk Ananas                                               
 100 Mililiter Ananassap
 3 a 4 ijsblokjes of crused ice

Zorg er wel voor dat het ananassap reeds goed gekoeld is in de koelkast.
Doe de rum, het ananassap, de kokosmelk en het ijs in de shaker en shake well
Giet door een zeefje in een longdrinkglas.
Steek op de rand van het glas het stukje ananas en eventueel wat ander fruit
Versier verder met een rietje en een parasol.

En dan zeg ik Proosie !!!!!!!!!!!!!!!!!!





                                                   

Gevulde champignons..

Vandaag Vrijdag 26 oktober het recept voor "gevulde champignons


Wat heb je daarvoor nodig :

2 bakjes champignons (zo groot mogelijk)
Groene paprika
6 plakjes bacon
Ui75-100 gram
Monchou
Citroensap

Je maakt eerst de champignons schoon dan haal je de Steeltjes uit de champignons
De steeltjes kook je  samen met de hoedjes1 minuut  in water met een halve eetlepel citroensap.
Schep alles uit het water en laat alles af koelen en drogen
Dan snij je de Steeltjes, paprika, ui en bacon heel fijn
Die bak jeongeveer vijf minuten tot het vocht verdampt is.
Zet dan het vuur eronder Uit 
En roer er De monchou door.
Iets aflaten koelen en dan de champignonhoedjes er mee vullen.

Erg lekker als voorgerecht , en je kunt ze van te voren voorbereiden

Smult se






donderdag 25 oktober 2012

kruidenboter ..

Gisteren natuurlijk die lekkere uiensoep gemaakt met stokbrood en `kruidenboter `

Nou ben ik dus vergeten jullie daar het recept van  te geven !
Dus dat word het recept voor vandaag

Kruidenboter
100 gram zachte roomboter
verse Bieslook
verse Peterselie
Heb je geen zin om er verse kruiden voor in huis te halen
Dan kun je ze ook gedroogd kopen die je gewoon kunt bewaren
2 Teentjes knoflook Of meer als je er van houdt
Zwarte peper
Paprika poeder
Citroensap of citroenrasp

Het maken van de Kruidenboter is heel simpel
Pers de knoflook met een knoflookpers. Snijd de kruiden en de citroenschil heel fijn. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is, zodat hij goed smeerbaar is. Meng de kruiden, knoflook, citroen en peper door de boter en verdeel goed. Laat de boter opstijven in de koelkast.
Zet hem, voordat je hem wilt gebruiken, weer buiten de koelkast, zodat hij weer goed smeerbaar wordt.
Maak m een paar uur of n dag van te voren
Des te meer smaak heeft de Kruidenboter


 

woensdag 24 oktober 2012

Soep maar welke ???....

Vandaag in de focus "soep "

Tis er echt weer voor , een lekkere warme kom soep
We gaan voor Uiensoep !
En dit moet je ervoor in huis halen 

40 gram boter of margarine
600 gram uien in ringen ik gebruik witte en rode
1 liter vleesbouillon (van tablet) of van het soepvlees

Peper en zout 
8 plakken stokbrood
120 gram geraspte kaas

Soepvlees vers of uit een pot


In een braadpan smelt je de boter & bak je de  uien glazig
Na +/- 10 min de glazige uien  nog +/- 15 a 20 min op een heel laag vuur af en toe omscheppend goudbruin bakken. 
Ik had nog lente uitjes over die heb ik ook klein gesneden aan aan de uien toegevoegd
Bouillon en evt vlees toevoegen en soep +/- 30 min zachtjes koken

Als je meer tijd en zin hebt kun je zelf soepvlees koken en dat vlees en de bouillon ervan gebruiken 
Ik zelf doe er 3 potten soepvlees doorheen dan heb ik ook meteen de kant en klare bouillon  
Er zijn ook potten basis voor uiensoep te koop die zou je ook kunnen gebruiken ) 
Tis maar net hoe makkelijk wil je het jezelf maken  
De soep op proeven en zo nodig op smaak brengen met zout en peper.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. 

Dan kun je het stokbrood afbakken
Leg 1 stuk stokBrood onderin een soepkom en strooi er dan wat  geraspte kaas over

Schep dan de Soep eroverheen en dan kun  je ze even onder de gril laten gratineren. 
je kan zelfs een stapje verder gaan !!!! 
Neem n vel bladerdeeg en leg dat over de soepkom heen ,

Dan ga je als Volgt te werk !!!!

Maak de uiensoep
Verdeel de soep over ovenvaste soepkoppen.
Verwarm de oven voor op 225° C
Ontdooi 4 vellen bladerdeeg.
Klop het ei goed los.
Prik de velletjes bladerdeeg hier en daar in met een vork.
Leg op elke soepkom een plak bladerdeeg en plak de randen vast met losgeklopt ei.
Snij het deeg bij en gebruik de restjes deeg als figuurtjes op de deeghoedjes.
Bestrijk het deeg met de rest van het eimengsel.
Schuif de soepkommen in de warme oven en laat ze erin staan totdat het deeg goudbruin gekleurd is.




dinsdag 23 oktober 2012

Boerengehaktrol ..

Vandaag in de Hoofdrol " Boerengehaktrol "

Wij eten er spinazie bij en gekookte aardappelen

Dus je hebt nodig :

Aardappelen
Spinazie
Eieren
Zout
Braadboter

Gehakt
Div kruiden peper en zout hot chillypoeder gedroogde bieslook knoflookpoeder
Paneermeel of je neemt er beschuit voor
Ei
Kaas

Je  maakt van het gehakt hamburgers leg daar een halve plak kaas op
Rol dan het gehakt tot een rol
Maak t beschuit fijn en doe daar bovenstaande kruiden doorheen roeren
Kluts een ei en rol daar eerst de gehaktrol doorheen en rol hem daarna door de beschuitkruiden
Bak deze op hoog vuur bruin en zet dan het vuur laag zodat ze van binnen ook gaar kunnen worden

Schil de aardappelen en zet zet ze met ruim water en wat zout op
Doe er wat ongekookte eieren bij
Kook de verse , uit pot of diepvries spinazie

Als de aardappelen bijna gaar zijn haal je de eieren eruit en je laat ze schrikken
Giet de aardappelen af en snij van de eieren plakjes en verdeel die over de spinazie
Serveer daar de boerengehaktrollen en de jus bij

Lekker hoor weer n simpel maaltje maar net ff anders door de Boerengehaktrol in plaats van een bal gehakt of Fishsticks voor bij de spinazie

maandag 22 oktober 2012

zuurkool ... met spek ..

Vandaag staat hier op het menu  `zuurkool met spek `

Je hebt nodig:

Aardappelen
zuurkool
Rookworst
Spekreepjes
Jus van de vorige dag ( b.v die van suddertjes vlees die is het lekkerst erbij hihi ) 
Peper en zout
Melk
Boter

Je schilt de aardappelen en zet ze op met wat zout
De zuurkool zet je ruim onder water en die kook je gaar
Dan bak je de reepjes spek zonder boter in een braadpan lekker krokant
Niet te sompig , daar houden namelijk mijn mannen niet van hahaha
De rookworst kun je bij de zuurkool in het water meekoken
Word de smaak van de zuurkool Nog lekkerder van

Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en doe er n scheutje melk en n klont boter bij
Stamp dat tot een dikke puree .
Giet dan de zuurkool af en schep die door de dikke puree heen
Doe dan de uitgebakken reepjes spek er doorheen roeren
Snij plakjes of schuine repen van de rookworst
Garneer die leuk over de zuurkool stamp met spekjes
Maak de jus die je al had warm , of maak verse jus door een klont braadboter bruin te laten worden

Gooi er dan wat warm water bij en n zakje juspoeder en je kan aan tafel

Eet smakelijk !



zondag 21 oktober 2012

Vandaag op het menu   " Krokante Schnitzel

4 schnitzels
1 wijnglas witte wijn of sherry (in plaats hiervan kun je ook  bouillon gebruiken )
1 eetlepel zonnebloemolie
Peper, zout
2 flinke eetlepels paneermeel
50 gram geraspte belegen kaas
50 gram reepjes achterham
1 afgestreken eetlepel mosterd
2 eetlepels koffiemelk of room
1 eetlepel boter



Kruid de schnitzels met peper en zout. (Let op met het zout, de ham en de kaas kunnen ook zout zijn).
Giet de wijn en de olie door elkaar in de ovenschaal.
Roer de paneermeel, geraspte kaas, hamreepjes, mosterd en koffiemelk of room door elkaar.
Het moet een smeuïge massa worden, dus eventueel nog wat koffiemelk of room toevoegen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Leg de schnitzels in de schaal.Bedek de schnitzels aan een zijde met het ham-kaas-mengsel. 
Leg op elke schnitzel een klontje boter. 
Bak de schnitzels 20-25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.



Lekker met gebakken aardappelen en sla



zaterdag 20 oktober 2012

Linguine com erbe e pomodori .....

Van de week gezien op 24 Kitchen   "Linguine com erbe e pomodori  "
Goivanni gebruikt Auberginne om de rolletjes te maken , ik ga er de Courgette voor gebruiken die ik van de Groententuin op Het landje van de ouders van m,n vriendin gekregen heb.

OMdat wij echte meatfolks zijn doe ik er als extra kipfilet bij  !
Maar t hoeft er dus niet doorheen , je kunt zelfs de ham weglaten dan ist ook geschikt als vegetarisch gerecht.

Courgette rolletjes

  • 1 grote Courgette                              
  • olijfolie
  • zout
  • 3 el bloem
  • 250 g Parmezaanse kaas
  • 150 g gerookte schouderham
  • 3 takjes basilicum
  • 30 g paneermeel

Pasta

  • 400 g linguine (pasta)
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 takjes salie
  • 2 takjes peterselie
  • 2 lente-uitjes
  • 200 g cherry trostomaatjes      
  • 400 gr Kipfilet   
Verwarm de oven voor tot 180 ºC.
Involtini
Snijd van de courgette drie ronde plakken en drie plakken in de lengte van 0,5 centimeter dik. Leg de courgette op een bord en bestrooi met zout. Laat circa 1 minuut intrekken, dep droog en draai de aubergine om. Bestrooi met zout en laat weer 1 minuut liggen. Dep ook de andere kant droog. Verhit een flinke laag olijfolie in de pan. Bloem de courgette plakken en bak ze goudbruin in circa 1 minuut per kant. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op papier.
Schaaf plakken van de kaas. Leg de drie ronde plakken courgette in de ovenschaal. Leg een plakje ham op de lange courgette plakken, bestrooi met een beetje zout en peper en leg er vervolgens een blaadje basilicum en een plakje Parmezaanse kaas op. Rol het geheel strak op en steek er een cocktailprikker door. Leg elk rolletje op een ronde plak in de ovenschaal om de smeltende kaas op te vangen. Strooi wat paneermeel over de rolletjes en rasp de Parmezaanse kaas erover. Bak in circa 15 minuten goudbruin in de oven.


Pasta
Kook de pasta gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Pel en hak de knoflook grof. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in ringen. Verhit olijfolie in een pan en voeg de knoflook en rode peper toe. Bak circa 2 minuten en zet het vuur uit. Verwijder de rode peper en knoflook uit de olie door de olie door een zeef te gieten. Hak alle kruiden fijn en snijd de lente-uitjes in ringen. Snijd de tomaten in vieren en voeg toe aan de kruiden.
Snij de kipfilet in smalle plakjes en bak ze laat ze even afkoelen en snij er smalle reepjes van voor door de pasta 
Voeg de olie toe aan de tomaten en kruiden. Roer de gekookte pasta door het tomatenkruidenmengsel en breng op smaak met een beetje zout.
Garneer naar smaak met geraspte Parmezaanse kaas.

Dit gerecht is echt Zooooo lekr en zo leuk om te maken . je bent er wel bijna 50 min mee zoet maar t is die tijd dubbel en dwars waard !!!







vrijdag 19 oktober 2012

`lekkerbekie `....

Vandaag het recept voor een `lekkerbekkie `

Samen met m,n cliente heb ik 2 lekkerbekie,s koud gemaakt tijdens de lunch
Ik dacht meteen , Dat recept komt in het kookblog van vandaag
Dus aan den Visboer gevraagd `wat is het geheim ?

Verse Vis was meteen zijn antwoord en t juiste Beslag
 Aldus Visboer Ruud den Haan

ngrediënten voor 4 personen

4 Kabeljauw filets (of meer bij meer personen)
Zonnebloemolie (om in te frituren)ca. 2 liter
VOOR HET FRITUURBESLAG:
125 gr. Bloem
1 eetlepel Olijfolie
2 dl. Bier of water
2 Eieren (waarvan alleen het wit)
Peper en zout

Voorbereiding

Beslag maken: (Kom)
Zeef de bloem en voeg peper en zout toe (op gevoel)snufjes zeg maar
Maak in het midden van de bloem een kuiltje, giet daar de olie in en klop nu het bier of water geleidelijk door het beslag, waarbij U van het midden uit naar de buitenkant van de kom werkt
Niet langer kloppen dan nodig is voor een glad beslag
Laat minimaal 1 uur op kamertemperatuur rusten
Zelf maak ik het beslag een dag van te voren klaar en laat ik het uit de koelkast uiteraard weer op kamertemperatuur komen
Vlak voor gebruik de eiwitten kloppen (tot er zachte pieken ontstaan)en door het beslag spatelen
N.B. Als het beslag te koud is, hecht het niet aan de vis ..........

Bereidingswijze

De kabeljauw filets bijtijds uit de koelkast halen en met keukenpapier droogdeppen
Daarna stuk voor stuk door het beslag halen, uit laten lekken en in de hete olie (180-190 graden) laten glijden uiteraard één voor éénvergroot afbeelding

Serveertips

Lekker met Tartaresaus:   ( recepten voor deze sausjes zijn terug te vinden in m,n eerdere blogs )
Mayonaise




Je kan het met wit brood eten maar ik eet se het liefst gewoon KAAL !!!

donderdag 18 oktober 2012

Spruiten ...

Vandaag staat er op ons menu `spruitjes

Ze zijn er weer die kleine groene rakkers waar ik als kind van gruwelde
Vroeger was het zo dat je pas spruitjes  kocht als er goeie vorst aan de grond was geweest
Dan schenen ze op hun lekkerst te zijn .
Nou we zullen t proeven straks

Wat heb je ervoor nodig ?

Spruitjes
Aardappelen
Tartaartjes
Braadboter
Spekreepjes
Peper en zout , nootmuskaat poeder of vers

Je maakt de spruitjes schoon je begint met  hun kontje eraf te snijden
en dan verwijder je wat blaadjes van hun kroon 
Spoel ze even af en zet ze op in ruim water met n flinke schep zout
Dan schil je de aardappelen  die spoel je ook even om en zet je ook op met wat zout

Ondertussen bak je zonder boter toe te voegen de reepjes/ blokjes spek uit tot ze lekker bruin zijn
Laat ze even uitlekken op n bord met keukenrol eronder
Hun braadvet schep je uit de pan in een kom

Je doet n goeie klont boter in de braadpan en peper en zout de tartaartjes en bak die
niet al te lang lekker bruin .
Haal ze uit de pan en laat ze even rusten op n bord .
Bij t bakvocht giet je de spekvet en n beetje warm water
Breng dat aan de kook en zet daarna het vuur eronder uit
Giet de aardappelen af
Giet daarna de spruitjes af doe er n klontje ( room) boter bij
En rasp er wat verse nootmuskaat overheen
Schep dan de uitgebakken spekreepjes/blokjes door de spruitjes heen
Leg de tartaartjes bovenop de spruiten spek mix
En serveer de spekspruitjes en de aardappelen in een mooie schaal
Giet de jus in een juskom en smullen maar van een simpele prak "Net ff anders "


Eet se !!    En t toetje bestond uit :
Verse aardbeien met slagroom besprenkeld met Cruesli





woensdag 17 oktober 2012

draadjesvlees Grootmoeders old school..

Vandaag staat er op het menu" Draadjesvlees

Als m,n moeder het maakte Moest ik gewoon ff  de deksel van de pan halen om de heerlijke lucht ervan op te snuiven en als het lukte een randje vet en vlees "pikken
Maar m,n moeder had geloof me ogen in haar rug ze wist het als ik dat deed  hahaha !!
Altijd hopend dat er nog wat vlees overbleef , maar als dat al zo was dan werd het de volgende dag in de Peen en uien gesneden en dan die Jus van t draadjesvlees erover Hmmmmmmmmmmmm

Wie draadjesvlees niet kent mist wat! Heerlijk langzaam gegaard rundvlees, je moet er een beetje tijd voor uittrekken, maar het resultaat is verschrikkelijk lekker stukje vlees. Echt goed suddervlees werd vroeger veel meer gegeten. Zet je haast eens opzij of neem wat tijd voor op je vrije dag voor deze nostalgie!

Wat haal je ervoor in huis ?

600 gram magere runderlappen  ( zelf hou ik wel van een lekkr vet randje aan t vlees )
60 gram boter                                                         
Zout
peper
2 uien
2-3 tenen knoflook
2 tomaten
3 kruidnagels
snufje foelie
2 laurierblaadjes
1 1/2 dl runderbouillon (evt van blokje)
1 1/2 dl rode wijn (meer indien nodig)
1 sneetjes ontbijtkoek
(eventueel wat zout indien nog nodig)

Verwarm de bouillon of los de bouillonblokjes op en houd deze warm op een laag pitje.
Verhit de boter in een ruime braadpan.
Kruid het vlees met zout en peper.
Bak het vlees (in z`n geheel) in de boter als het schuim is weggetrokken.
Bak het rondom bruin. Snij de ui in grote stukken en voeg dan de in stukken gesneden ui toe.
Plet de tenen knoflook met een groot mes en voeg de geplette hele tenen knoflook toe.
Snij de tomaten in grote stukken en voeg toe.
Voeg de kruiden toe en schenk de warme bouillon erbij.
Voeg de wijn toe en zorg dat het vlees net onder staat.
Laat het vlees op laag vuur ca. 2-3 uur sudderen, regelmatig doorroeren en indien nodig vocht toevoegen (wijn, bouillon of water).
Het is belangrijk om het vlees op een laag pitje te laten sudderen.
Als het vlees gaar is roer dan de ontbijtkoek in stukjes door het gerecht zodat de saus kan binden

Smullen smikkelen en nog eens Smullen geblazen hmmmm t water loopt me in de mond

Kookerelt se



dinsdag 16 oktober 2012

Gevulde Tomaat ...

Vandaag in het kookhoekje  `Gevulde Tomaat

Wat heb je nodig :

4 grote rijpe vleestomaten
Zout en peper
2 sneetjes oud witbrood
1 dl melk
4 el pijnboompitten
1 sjalotje fijngesneden
2 el olijfolie
2 teentje knoflook,uitgeperst
150 gr lamsgehakt
200 g rundergehakt
1 tl kaneel  , 1 el paprikapoeder  , 1 el marjolein
1 tomatenbouillontablet
2 dl volle yoghurt
1 el olijfolie

 Snijd een kapje van de tomaten.
Schep de tomaten voorzichtig leeg met een lepeltje.
Bestrooi de binnenkant van de tomaten met wat zout en laat ze omgekeerd 15 min. uitlekken op keukenpapier.
Snijd de korstjes van het witbrood en laat de sneetjes weken in 1 dl melk.
Verwarm een steelpan met dikke bodem droog voor.
Strooi er 4 el pijnboompitten in en rooster ze,onder af en toe omschudden,goudbruin.
Laat ze afkoelen op keukenpapier
Snipper het sjalotje en fruit het in olijfolie.
Voeg de uitgeperste knoflook toe.
Meng het gehakt met het geweekte broodkruim,1 tl kaneel,1 el paprikapoeder,de sjalot,1 el marjolein en de pijnboompitten.
Breng het op smaak met zout en peper.
Dep de tomaten met wat keukenpapier binnenin droog en vul ze met het gehaktmengsel.
Kwast een ovenschaal in met olie,zet de tomaten erin.
Breng 1/4 l water aan de kook,los hierin een 1/2 bouillontablet in op en schenk dit rond de tomaten.
Schenk op elke tomaat wat olijfolie en legt het kapje erbij
bak de tomaten midden in de oven in 30-35 min. gaar.
Neem ze uit de schaal en leg de kapjes erop.
Schenk het stoofvocht in een pannetje en roer er 2 dl volle yoghurt bij.
Warm nog even door en breng
Op smaak maken met zout en peper.
Lekker met aardappeltjes.

Je kan in plaats van Tomaten ook Paprika gebruiken , Of samen dan heb je per persoon n gevulde tomaat en een gevulde Paprika

Hou je niet van Vlees of wil je De tomaten vullen met n koude salade voor een heerlijke Lunch !
Dan heb ik nog een recept voor je !!!!



 
6 mooie grote vleestomaten
1 / 2 bosje lente-uitjes
2 bollen mozzarella
3-4 steeltjes basilicum
2 limoenen
3 avocado’s
1 eetlepel olijfolie extra virgine
zout en peper


Was vier van de zes tomaten
Wrijf ze droog met een doek en snijd ze horizontaal doormidden.
Hol de halve tomaten wat uit met een lepel maar laat een mooie brede rand over aan de zijkanten.
Was de andere 2 tomaten, droog ze af en snijd in vieren.
Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Was de lente-uitjes en snijd in dunne ringen.
Mozzarella in blokjes snijden.
Basilicum wassen, droog deppen en goed fijnhakken.
Pers de limoentjes uit.
Snijd de avocado’s doormidden, draai de helften van de pit af en lepel het vruchtvlees er uit.
Snijd dit vervolgens ook in blokjes en doe het limoensap er over.
Meng de mozzarella, tomaten, olie, basilicum en lente-uitjes in een kom en breng op smaak met zout en peper.
Vul elke halve tomaat met een flinke lepel van deze salade en geef er wat stukjes vers afgebakken chiabatta bij.