Krentenbollen uit eigen oven

 Naar een recept gekregen van Tanja Kooij

  • 300 gram rozijnen of krenten
  • een kopje thee
  • 500 gram bloem
  • 15 gram gedroogde gist
  • 3 flinke eetlepels witte basterdsuiker
  • 300 ml melk
  • 2 eieren
  • 10 gram zout
  • 50 gram boter
  • rasp van 1 citroen
  • 100 gram gedroogde abrikoosjes
  • extra bloem voor de zekerheid
Mooi gerezen deeg
Mooi gerezen krentenbollendeeg
Zet een vers kopje thee en leg de rozijnen of krenten (of een mengsel) een uur te weken in de thee. Ik heb gehoord dat ze extra lekker worden als je ze in thee weekt, maar ik weet niet zeker of het waar is. Ze worden er in ieder geval niet vies van.
Zeef de bloem. Verwarm de melk tot lauwwarm, en los er de basterdsuiker en gedroogde gist in op. Giet bij de bloem en kneed er met de hand of met de mixer met deeghaken (op de laagste stand) een mooi deeg van. Neem daar even de tijd voor: hoe langer je kneedt hoe beter het deeg wordt. Vorm het tot een gladde bal en leg het in een kom onder een schone theedoek 20 minuten te rijzen op een warme plek.
Laat de boter zacht worden. Scheid een ei, bewaar het eiwit en mix de dooier samen met het andere ei (wit en geel), de zachte boter, citroenrasp en zout fluks door elkaar. Roer dit mengsel door het deeg. Giet de rozijnen af en dep ze droog. Snijd de gedroogde abrikoosjes in stukjes, ongeveer even groot als de rozijnen en kneed de rozijnen en abrikozen door het deeg. Blijf kneden tot het deeg soepel en elastisch is en niet meer plakt. Misschien moet je wat extra bloem toevoegen, als het te kliederig blijft. Maak er een bal van en laat weer 20 minuten rijzen onder de schone theedoek.
Klaar om de oven in te gaan
Bijna klaar om de oven in te gaan
Verwarm de oven voor op 250 graden.  Haal het deeg weer tevoorschijn en vorm een lange rol. Snijd de rol in 24 gelijke delen. Het is handig om hier een weegschaal voor te gebruiken, want het is belangrijk dat ze even groot zijn. Anders worden de krentenbollen niet tegelijk gaar in de oven. Vorm de stukjes deeg snel tot balletjes en leg die op een bakblik met bakpapier. Ze gaan nog rijzen dus laat wat ruimte tussen de bollen.
Zet het bakblik nog eens 20 minuten weg zodat de bollen kunnen rijzen. Kluts dan het eiwit dat je bewaard had goed los met een paar druppels water en smeer met een kwastje de bovenkanten van alle krentenbollen in met een dun laagje ei.
Oe wat ruikt dat lekker
Als de oven goed heet is zet je het bakblik erin. Laat de bollen in ongeveer 15 minuten mooi bruin bakken en geniet van de heerlijke geur in huis. Haal ze uit de oven als ze eruitzien als lekkere krentenbollen en laat ze afkoelen op een rooster, zodat de onderkant ook goed kan afkoelen. Ik zet hiervoor altijd een rooster van de oven op vier mokken op het aanrecht.
Ze zijn moeilijk te weerstaan, die krentenbollen: waarschijnlijk beginen jullie al met eten voordat de bollen helemaal zijn afgekoeld. Is ook heerlijk, met lekkere boter die langzaam smelt op de nog warme krentenbollen. Argh wat lekker!