donderdag 27 december 2012

Woensdag 26 december ...

Vandaag in de focus " Chocolade Mousse met witte chocolade saus

wat voor boodschappen moet je daarvoor halen ?

300 g pure chocolade (minstens 70% cacaogehalte), in stukjes 
8 eieren
100 g kristalsuiker, fijn
350 ml slagroom (150 ml voor mousse en 200 ml voor saus) 
25 g stemgember, fijngesneden 
50 ml bruine rum1limoen, schoongeboend
100 g witte chocolade, in stukjes 
1/2 tl gemberpoeder 

saus

Specificaties

Ingrediƫnten

  • 300 g pure chocolade (minstens 70% cacaogehalte), in stukjes
  • 8 eieren
  • 100 g kristalsuiker, fijn
  • 350 ml slagroom (150 ml voor mousse en 200 ml voor saus)
  • 25 g stemgember, fijngesneden
  • 50 ml bruine rum
  • 1 limoen, schoongeboend
  • 100 g witte chocolade, in stukjes
  • 1/2 tl gemberpoeder
Doe de pure chocolade met een klein mespuntje zout in een vuurvaste kom en hang de kom boven een pan zacht kokend water. Let erop dat de bodem van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten.

Splits ondertussen de eieren. Doe de helft van de suiker bij de dooiers en klop een minuut of 5 of tot het een licht en romig mengsel is. Klop de eiwitten tot ze zachte pieken vormen. Voeg dan beetje bij beetje de rest van de suiker toe aan de eiwitten. Klop in een andere kom de slagroom lobbig.

Neem, wanneer de chocolade is gesmolten, de kom van het vuur. Meng met de gember en blijf roeren tot het glimt. Laat iets afkoelen en meng rustig en voorzichtig met het dooier­mengsel. Meng er daarna de slagroom door en de rum. Spatel er ten slotte de eiwitten door tot u een glad, homogeen mengsel hebt. Schep de mousse in een grote schaal, of verdeel het over verschillende glaasjes, en zet de mousse ca. 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Voor de saus raspt u de groene schil van de limoen. Pers de limoen uit. Laat de chocolade smelten in een vuurvaste kom boven een pan zacht kokend water. Wanneer de chocolade is gesmolten, neemt u de kom van het vuur. Meng er de slagroom, de gember, de hellft van de groene rasp en al het sap door. Serveer de mousse met de saus en strooi de rest van de rasp erover.

Tip van deze kokkerel sjef !!!
Let op Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten