zaterdag 16 februari 2013

Coq au vin (Kip in ro­de-wijn­saus)...

Vandaag een Recept met kip "Coq au vin

T recept van gisteren voor Balkenbrij was volgens m,n mama niet compleet dus post ik dat recept vandaag nog een keer maar dan Met lever en spek erin  , kreeg n mailtje van m,n mama dat er eigenlijk ook Lever en spek in moet in  Balkenbrij dus ook een recept voor Balkenbrij met lever en Spek !!  !

En dit haal je voor de Coq au vin in huis :

1 grote braadkip (ca. 1500 g) 
100 g ontbijtspek 
4 worteltjes 
10 sjalotjes 
1 rode ui 
1 bakje kastanjechampignons (250 g) 
2 teentjes knoflook 
2 eetlepels (arachide)olie 
20 g roomboter 
zout en versgemalen peper 
2 eetlepels bloem 
4 dl volle rode wijn (Bourgogne) 
1 pot gevogelte fond (380 ml) 
1 laurierblad 
1 takje tijm 
suiker 
4 takjes peterselie 

Verdeel de Kip met scherp mes (of wildschaar) in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen).
Spek in reepjes snijden.
Worteltjes schoonmaken, wassen en in dikke plakjes snijden.
Sjalotjes en ui pellen. Ui en 2 sjalotjes fijnsnipperen.
Champignons schoonvegen met keukenpapier en halveren. Knoflook pellen en fijnhakken.
In grote braadpan verhit je de olie .
Spek ca. 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen.
Helft van boter in de pan doen en stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin bakken.
Met je schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper.
Hele sjalotten in 2 à 3 minuten lichtbruin bakken.
Uit pan nemen in t braadvet ui- en sjalotsnippers en wortel zachtjes bakken zonder te kleuren.
Bak de Knoflook kort mee.
Bloem erdoor roeren en ca. 30 seconden zachtjes meebakken.
Scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat.
Toevoegen: fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper.
Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen.
Kip afgedekt in ca. 50 minuten zachtjes gaar stoven.
Intussen rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken.
Laurier, tijm en peterselie uit kipschotel nemen.
Toevoegen: champignons, spek en hele sjalotten.
Gerecht nog ca. 10 minuten doorstoven.
Op smaak brengen met zout, peper en suiker.
Kort voor opdienen rest van peterselie erboven fijn knippen.
Lekker met gekookte aardappels en groene salade



Geen opmerkingen:

Een reactie posten