zondag 30 september 2012

Craeye Biefstuk Ala Karel Allegeart !..

    • Komt in de sjakosh Ellen. 't Is wel een Bourgondisch maal maar super lekker. Friet is ideaal erbij en een beetje rauwkost (konijnenvoer) voor de liefhebbers....
  • Karel Allegaert
    • Recept voor "Craeyebiefstuk'" (ook schorsvel, craeye of middenrif genoemd. De anatomische term is Musculus Psoas Maior et Minor = de grote en de kleine middenrspier)

      Craeye biefstuk lijkt mij de ideale naam. Zoder deze spier zou ademhalen en lawaai maken (craeyen) onmogelijk zijn. Thuis noemden wij die biefstuk CRAEYE smile

      M'n vader was beenhouwer en wij aten dit iedere week (Beenhouwersbiefstuk)

      In Nederland spreekt men nogal denigrerend over "draadjes vlees" en men draait het in de stoverij!!!!!
      Pure schande!!

      Soit wink

      Als je het vind in Nederland, chapeau. Het ziet er niet uit, plakt en "stinkt" misschien een beetje maar geloof me vrij, dit is het BESTE stukje vlees!!
      Bij een varken noemt men dit het ossenhaasje)

      Bereiding:
      Je hebt de dikke en de dunne Craeye. Dit is van belang bij het afbakken.
      Zet de oven op 165°C (170°C)
      Bak de biefstuk aan in hete boter. Peper en zout!!
      Draai de biefstuk. (5 Ć  7 minuutjes iedere kant)
      Leg de biefstuk in ovenvaste schaal en zet in de oven.
      Afhankelijk van de dikke of de dunne Craeye iets meer of minder.
      Voeg een sjalot in ringen gesneden toe in de braadpan.
      Singeer de ui. (Bloem toevoegen)
      Bak op
      Giet 1 dl rode wijn + 1 dl bouillon en 1 dl cognac toe.
      Flambeer
      Roer en laat saus indikken

      Serveer met sla en verse frietjes!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten