woensdag 2 januari 2013

Crudite met een dipsaus....

Vandaag in de kokkelkeuken   "Crudite met n lekkr dipsausje

En wat haal je ervoor in huis :

• 2 dl yoghurt
• 1 tot 2 handen verse munt, alleen de blaadjes
• 2 handen vers gedopte erwtjes
• een handvol vers van het stuk geraspte Parmezaanse kaas
• zeezout en zwarte peper uit de molen
• sap van ½ citroen 



 it gerecht wordt net zo lekker als de groenten zijn die je koopt. Als je hier rekening mee houdt, wordt deze salade  een absoluut succes! Hier volgen een paar tips voor het kopen en schoonmaken van een mooie selectie groenten.

* In de meeste supermarkten kun je tegenwoordig verse babyworteltjes met loof kopen. Laat ongeveer 2½ centimeter van het loof zitten en schrob de worteltjes alleen even schoon.

* Doe hetzelfde met wat mooie radijsjes. Je kunt tegenwoordig ook langwerpige, roze en wit gemarmerde radijsjes krijgen, die zijn wat knapperiger en peperiger. Laat ook hier de topjes van het loof zitten, daar kun je ze goed aan beetpakken als je ze in de saus doopt.

* Gebruik lekker knapperige sla. Zoetere soorten zoals bindsla en Romaanse sla zijn heel geschikt om mee te dippen – ik gebruik hiervoor bij voorkeur de binnenste blaadjes, de buitenste bewaar ik voor een andere salade. Ik laat de stronk eraan zitten en snijd de krop in vieren zodat de stukken niet uit elkaar vallen, maar dat hoef jij niet te doen als je niet wilt. Het belangrijkste is dat je voor mooie stukken Groente  zorgt. Ik houd van het contrast tussen ietwat zo
ete slasoorten en soorten met een bittertje, zoals radicchio of witlof.

* Als je wat jonge asperges hebt, kun je die prima rauw eten. Laat wat de groenten betreft je fantasie de vrije loop. In vingerdikke reepjes gesneden bleekselderij of knolselderij is bijvoorbeeld heerlijk. Maar je komt ook veel mensen tegen die rauwe bloemkool in dip sausjes dopen – ik zou persoonlijk nog liever eau de cologne drinken! Ik vind bloemkool en broccoli rauw echt niet te eten, dus van mij zal je die suggestie hier ook niet krijgen.


Doe de yoghurt met de munt een half minuutje in de keukenmachine. Doe de erwten en de Parmezaan erbij en zet hem nog even aan – de erwten gaan dan stuk en kleuren de yoghurt groen. Doe het mengsel in een kom, en breng het op smaak met wat zout, peper en een kneepje citroensap. Als je de erwtjes met citroensap bij de yoghurt doet, begint het zaakje vaak te schiften tot een soort kaas, maar dat is prima. Het hangt ervan af wat voor yoghurt je gebruikt en hoe zuur de citroen is. Giet het afgescheiden water gewoon af. Meestal schift het echter niet en is het meer een soort puree, maar het is allebei oké.

De beste manier om dit te serveren is de dipsaus in een kom te doen en die naast de schaal groenten

te zetten. Zet ook peper en zout op tafel voor het geval dat. Het is een heel gezellige manier om een maaltijd te beginnen. 

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten