woensdag 30 januari 2013

Sambal ....

Vandaag wat recepten voor "Sambal

Wat heb je daarvoor nodig:

 6 sjalotjes  voor de sambal ini koro ( sambal met lente uitjes )
4 rode Lomboks  ( Spaanse peper )
11 rawits      (   Kleine hete pepertjes)
1 grote tomaat
1 limoen
1 bosje lente uitjes
Zout

Maak de lente uitjes schoon en snipper deze zeer fijn.
Maak de sjalotten schoon en snijd deze ook fijn.
Verwijder de zaden en zaadlijsten uit de lomboks en rawits en snijd deze in kleine stukjes.
Maak de tomaat schoon en snijd deze fijn.
Wrijf de sjalotten lomboks, rawits, tomaat en citroensap tot een grove pasta
Meng de pasta met de lente-uitjes en met zout naar smaak.
-------------------------------------------------------------------------

 Sambal goreng telor (Gefrituurde sambal eieren)

Hiervoor moet je echt even naar de Toko om alle ingrediënten te halen 

 1 eetlepel zonnebloemolie
1 gesnipperde grote ui
4 tenen knoflook
1 eetlepel Sambal
2 theelepels laos
1 theelepel fijn gemalen trassie
2 theelepels sereh
5 kemirinoten
4 djeroek poeroetblaadjes
2 eetlepels ketjap*  Indonesische ketjap omdat deze stroperiger is dan Sojasaus
100 gram santen in blokvorm
200 milliliter water
7 hardgekookte eieren gehalveerd die je kort gefrituurd hebt



Doe de olie in de pan en voeg de ui, knoflook en sambal toe en laat dit rustig fruiten voor 3 minuten.
Nadat het een zachte brij is geworden, voeg de laos, trassie en de sereh er aan toe zodat ze rustig het vocht kunnen absorberen op laag vuur desnoods met een klein scheutje water.
Voeg de ketjap toe en laat deze voorzichtig een beetje karameliseren
Voeg dan een glas water doe en laat dit bijna koken, blijf wel goed roeren!

Als het water aan de kook is, kan je de santen toevoegen
Doe je dit te vroeg dan lost het moeilijker op.

Kook de eieren

De saus is klaar. Nu moet je de eieren nog frituren (goreng).
Pel de eieren en maak ze droog met keukenpapier. Halveer de eieren met een mes besmeerd met olie. Hiermee voorkom je dat het eigeel blijft plakken en leg ze in de olie.
Pas goed op! De eieren spetteren!
Laat de eieren even rustig op laag vuur bakken. Als de eieren vastzitten maak ze dan niet los, zet het vuur gewoon even uit en wacht een paar minuten dan gaan ze makkelijker los.

Nu de eieren klaar zijn, voeg ze toe aan de saus en schep ze onder. Laat dit geheel nog even lekker 10 minuten pruttelen en dan heerlijk eten
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten