500 gram varkensvlees
500 gram spek
1 kilogram lever
3 liter water
1 kilogram boekweitmeel
4 eetlepels rommelkruid
zout
peper
*Rommelkruid is een mengsel van een aantal kruiden Het wordt onder andere gebruikt in de bereiding van balkenbrij en kruidbroodjes (bekend in Rotterdam
Doe het balkenbrij vlees in een pan met drie liter water (voor het varkensvlees heb ik karbonades gebruikt). Voeg aan dit mengsel een beetje zout, peper en een eetlepel rommelkruid toe. Laat dit alles koken tot dat het vlees gaar is.
Als het vlees is gaar gekookt neem het vlees dan uit de bouillon en laat het afkoelen. Zeef de bouillon en houd deze licht aan de kook.
Snijd het vlees, spek en lever heel klein of draai het door de vleesmolen
Doe eenderde van de bouillon in een pan met een stevige bodem en voeg hier boekweitmeel aan toe, net zo lang tot dat je een glad beslag krijgt. Ik zeef de boekweitmeel altijd nog even, er zitten namelijk nog al eens klontjes in.
Voeg het vlees aan het mengsel van bouillon toe en voeg onder voortdurend roeren de resterende bouillon, boekweitmeel en nog twee tot vier eetlepels rommelkruid (naar smaak) toe en laat dit tot vijftien minuten doorkoken en blijf roeren. De balkenbrij moet zo stijf zijn, dat de lepel er recht op in blijft staan. Voeg zo nodig meer boekweitmeel toe.
Schep de balkenbrij in een met koud water omgespoelde schaal en laat de balkenbrij afkoelen. Zet de balkenbrij nog een nacht in de koelkast, zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten