zondag 23 september 2012

Druivenjam ..

Vandaag t recept voor Druivenjam met  appel
Ik heb vanmorgen de druiven op de schutting geoogst en t zijn er best veel
De schil is wat stug en bitter dus niet echt n handdruif
Dus maar besloten er druivenjam van te maken


T recept is als volgt

Druiven uit eigen Bakerygaard
halve citroen
appels
suiker
water




Druivenjam:
Was de druiven en appels schil de appels en ontdoe ze van hun klokhuis goed en haal de steeltjes er af. 
Zet de druiven en appels onder water in een pan en laat ze zachtjes koken.
Als de druiven boven komen drijven doe je het vuur uit en voeg je het citroensap toe. 
Laat ze afkoelen daarna afgieten en pureren in een draaizeef.
 (kan ook met een gewone zeef en een houten lepel, kost alleen meer tijd). 
De pitje en velletjes blijven achter in de zeef. weeg het pulp en neem een gelijke hoeveelheid suiker.
Giet in een grote pan met dikke boden 1 glas water per 500 gram suiker. 
Doe de suiker erbij verwarm eerst langzaam op laag vuur als het warm begint te worden het vuur hoger zetter tot er grote bellen ontstaan die een tijdje blijven liggen.
Doe de pulp erbij en breng opnieuw aan de kook, ondertussen blijven roeren. 
Zet dan het vuur weer laag en laat het een tijdje pruttelen.
Schuim de jam af en doe het in potten laat de potten afkoelen en klaar. 
Het recept is eigenlijk voor witte druiven maar het kan ook met blauwe/ oud rose druiven.

bijna vergeten. de jam is goed als: je met een houte lepel een druppeltje op een bord legt en het bord verticaal houdt en het druppeltje niet naar beneden loopt. 
Het mag we n een klein beetje uitzakken, maar niet te veel. 

have fun making it !! 

2 opmerkingen: