zondag 30 juni 2013

Recept voor Vlaardingse IJzerkoekjes....

Vandaag een recept in de Kokker-El keuken voor "Vlaardingse Ijzerkoekjes

En daar gaat in :

250 gram zachte boter
125 gram bruine basterdsuiker
125 gram witte basterdsuiker
400 gram fijne (Zeeuwse) bloem, gezeefd
een 1/2 ei, losgeklopt
1 tl kaneel
snuf zout

 Zo maak je de IJzerkoekjes
Meng de boter met de twee soorten suiker.
Roer ei, kaneel en snuf zout erdoor.
Kneed nu de bloem erdoor.
Laat het deeg een uur op een koele plek of in de koelkast rusten.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak, of tussen twee lagen huishoud-folie.
Het deeg moet ongeveer 0,6 cm dik zijn.
Steek nu de ijzerkoekjes uit met de ovale ijzerkoekjesvorm.
Verwarm de ijzerplaat op een matig hoge
vlam.
Bak de koekjes ongeveer 3 minuten aan een kant.
Draai ze om met een palletmes en bak nog 2 minuten aan de andere kant.
Let op het vuur.
Regel het af en toe bij als het wat te hard of te zacht gaat (al doende leert men).
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

 
NB  ***Vlaardingse IJzerkoekjes worden toegeschreven aan een mevrouw genaamd Daatje de Koe.
Zij leefde van 1838 tot 1915 en bakte de koekjes op een wafelijzer boven een takkenvuur.
De ijzeren plaatjes voor de koekjes zijn te verkrijgen bij:

Molen Aeolus
Kortedijk 16
3134 HB Vlaardingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten