dinsdag 6 november 2012

Sate ...

 Vandaag het recept voor Heerlijke Sate`s plus Pinda saus
Voor 12 stokjes.
1,2 kg kipfilet, in grove blokjes
100 ml slaolie
300 ml ketjap manis
15 g suiker
6 g gemalen peper
6 g zout
3 teentjes knoflook, geperst
12 satéprikkers

Pindasaus

400 ml sla- of olijfolie
200 g rauwe pinda`s ( dop-pinda`s)
5 citroenblaadjes (djerouk pourout)
3 el gedroogde uitjes
3 el sambal oelek
Klont boter
3 teentjes knoflook, geperst
1 tl zout
5 el suiker
1 el azijn
2 el ketjap manis

Meng de olie en ketjap in een kom.
Voeg suiker, peper, zout en knoflook toe en roer alles goed door elkaar.
Leg de kipfilet in de marinade.
Dek deze af met aluminiumfolie en zet ca. 2 uur in de koelkast.
Rijg de gemarineerde stukjes kip op een ijzeren of houten (in water geweekte) satéprikker, ongeveer 3 stukken per stokje.
Verhit de grillplaat of pan op de hoogste stand.
Leg twee tot drie stokjes op de plaat of in de pan.
Draai de stokjes regelmatig om zodat de saté aan alle kanten mooi bruin wordt.

Verhit een Wok en doe er de olie in.
Bak de pinda`s ongeveer 5 min in de olie tot ze goudbruin zijn.
Schep de pinda`s uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen.
Maal de geroosterde pinda`s zodra ze zijn afgekoeld fijn een een blender of vijzel.
Maak de pasta.
Stamp het citroenblad fijn in een vijzel.
Voeg de fijngehakte uitjes en de sambal toe.
Meng alles goed zodat een gladde pasta ontstaat.
Verwarm een klont boter in een pan.
Bak hierin de knoflook aan.
Doe het pastamengsel in de pan en roer even.
Voeg een glas water toe en breng het mengsel al roerend aan de kook.
Voeg vervolgens zout, suiker, azijn en ketjap toe.
Proef even en voeg desgewenst nog wat suiker of zout toe.
Lekker met stokbrood en kruidenboter en wat stukjes kroepoek


Smullen dus !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten