vrijdag 26 april 2013

Haringen in het zuur ....

Vandaag het recept voor "Haringen in het zuur

Wat heeft je nodig:
Om te beginnen heb je uiteraard haringen nodig. 
Het liefst een paar kilo (er gaan er circa drie tot vijf in een kilo). U heeft ook wat zaken nodig om de haringen te bakken en in te maken. Denk dan aan bloem, zonnebloemolie, azijn, water, uienringen, dille, jeneverbes, peperkorrels, mosterdzaad, laurierbladeren, (bruine)suiker en zout. Ik heb me ook laten vertellen dat er kant en klare inmaakkruiden verkrijgbaar zijn, dus als u dat makkelijker vind dan koopt u die gewoon. Uiteraard heeft u ook flink wat (wek of grote groente of andere) potten nodig om de haringen in op te slaan.

Waar begin je mee:
STAP 1: U begint met het schoonmaken van de haringen. U haalt de ingewanden, voor zover die nog aanwezig zijn, uit de haringen. U kunt eventueel de hom of kuit laten zitten want dat is weer een delicatesse op zichzelf. Of u kunt deze ook verwijderen en deze apart bakken en direct opeten of apart inmaken. U spoelt nu de haringen heel goed schoon en snijdt langs de randen van de vissenbuik de wat bruinere delen weg. U kunt ook de vinnen en staart verwijderen en u snijdt ook de kop eraf. U hoeft de graat niet te verwijderen. Na het inmaken trekt u die er namelijk zo uit.

Stap 2: Nu gooit u op gevoel wat van dekruiden, of volgens voorschrift op de verpakking inmaakkruiden de benodigde hoeveelheid inmaakkruiden, en een paar flinke scheppen (liefst bruine) suiker in een pan met water en azijn. Hou een verhouding van circa 1/10 azijn en water aan. Dus 1 deel azijn op 10 delen water. Meer azijn, tot wel 1/1, kan natuurlijk ook en komt het fermentatieproces ten goede maar maakt het eindproduct uiteraard wel iets zuurder. Het is aan u om dit een beetje in te schatten. U kunt altijd even tussendoor proeven. Zet dit mengsel even op het vuur en breng het al roerende aan de kook en laat het een minuut of tien net even onder de kook doorgaren. Proef nu het mengsel en stel de receptuur qua azijn, kruiden en (bruine) suiker eventueel iets bij. Uiteraard is het lastig inschatten, maar het is geen exacte wetenschap!

Stap 3: Wilt u alleen of ook haringen in het zuur hebben dan kunt u deze stap voor zure haringen en rolmopsen overslaan en direct naar stap 5 gaan. Voor braadharingen in het zuur leest u verder.
Dep de haringen aan binnen en buitenkant droog om het spetteren in de pan en het klonteren van de bloem tegen te gaan. Bebloem nu de haringen aan weerzijden en de binnenkant goed. Doe een laagje zonnebloemolie in de pan en bak de opengeklapte haringen even om en om een minuut of 5 op een gemiddeld hoge temperatuur. Gebruik het liefst iets om de pan af te dekken want de haringen zullen evengoed flink spetteren. Vroeger beklede men eerst de tegels en dergelijk met krantenpapier om de spetters tegen te gaan, maar dat raad ik u niet aan. Er zijn op deze manier heel wat keukenbranden ontstaan. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de friuurpan erbij te pakken en deze te vullen met zonnebloemolie. Dan hoeft u de haringen ook niet open te leggen. Hou dan een iets kortere baktijd aan of stel de frituurpan op een lagere (circa 140 tot 150 graden Celsius) temperatuur in. Hou ieder geval in de gaten dat de haringen wel een mooi bruin korstje krijgen maar niet al te gaar worden. Want de haring zal in de pot of pan (afhankelijk van wanneer u de braadharingen gaat eten) nog nagaren, en ook in het azijn ‘gaart’ de haringen door.

Stap 4: Laat de zojuist gebakken of desnoods gefrituurde haringen even goed uitlekken en leg deze even apart op keukenpapier zodat het meeste vet, want van de haring zelf komt ook het nodige vet, afdruipt en intrekt dan wel opdroogt. Dek de nog warme haringen af met een doek of met zilverfolie. Het is geen probleem als de haringen afkoelen want dat lossen we weer op met de inmaakvloeistof die u nog in de pan heeft zitten. Het is zelfs voordelig om de haringen weer wat af te laten koelen want u krijgt meer haringen in een pot als u deze na het bakken weer dicht zou vouwen. En het is dan handig als de bruine korst om de haring weer wat zachter geworden is.

Stap 5: Of u nu braadharingen of zure haringen (dan wel rolmopsen) wilt maken, u volgt vanaf hier de volgende stappen om de haringen ook daadwerkelijk tot zure (braad)haringen te verwerken.
Breng de inmaakvloeistof weer even aan de kook en hou deze warm. U kunt eventueel even een deel van de uienringen in de vloeistof gooien om deze iets zachter te laten worden, maar dat is alleen nodig als u op kort termijn (de volgende dag bijvoorbeeld) al van de (braad)haringen wilt genieten. In alle andere gevallen doet u wat van de rauwe uienringen onderin een wekpot (of een pot waarin groenten heeft gezeten) en steekt nu de weer dichtgevouwen haringen in de pot. Maak de pot gerust lekker vol zonder echt te moeten proppen want dat scheelt u aanzienlijk veel aan inmaakvloeistof. Giet nu, met kruiden en al, zoveel vloeistof in de pot tot deze tot de rand gevuld is en leg nog wat uienringen bovenop de haringen. Schroef nu de deksel er goed stevig op de pot en draai de pot met de hete vloeistof op z’n kop om vacuüm te trekken.
Laat de pot zo staan tot de vloeistof afgekoeld is. Zet de potten nu, het liefst op een koele plek (bijvoorbeeld de schuur maar in een niet al te koude koelkast kan ook), weg en draai deze iedere dag even om. Dus de ene dag op de deksel en de andere dag op de bodem. Dit zorgt ervoor dat alle kruiden, de olie van de vis zelf en het azijn met water overal komt. Na een dag of vijf kunt u één van de potten openen en even proeven of de haringen al lekker op smaak zijn. Is dit nog niet het geval dan zet u de pot weer even weg en draait u de potten weer dagelijks. Na een dag of acht zouden de haringen in ieder geval voldoende op smaak en gefermenteerd moeten zijn!
Ik denk dat u nog nooit zulke lekkere (braad)haringen in het zuur gegeten heeft. Als het anders is, of als u aanvullingen heeft op het recept of een goede tip waar u hele minimaal of niet gezouten gekaakte haringen voor een mooie prijs kunt kopen, dan daag ik u graag uit om dit ons en onze lezers in de reacties te laten weten. Zo nodig vul ik dit topic graag aan met jouw informatie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten